Białko wegańskie – dlaczego staje się tak popularne?

0
71

Popularność białka wegańskiego zawdzięczamy z jednej strony wzrostowi popularności diety wegańskiej, a z drugiej niestety coraz częściej występującym problemom z alergiami pokarmowymi. Z tych względów coraz więcej osób jest na diecie wegańskiej i nie spożywa produktów pochodzenia zwierzęcego. Niestety w diecie wegańskiej bardzo trudno jest zapewnić z pokarmu odpowiednią ilość białka i aminokwasów, dlatego nie tylko sportowcy, ale także osoby, które nie są związane profesjonalnie ze sportem, z chęcią korzystają z odżywek białkowych, które mogą dodawać do standardowych potraw, wzbogacając ich skład

Dlaczego warto stosować białko wegańskie?

Białko wegańskie warto stosować, ponieważ dostarcza ono potrzebnych w codziennej diecie składników dla osób na diecie niezawierającej produktów pochodzenia zwierzęcego. Z drugiej jednak strony jest to idealny zamiennik białka serwatkowego, który pomaga w budowaniu masy mięśniowej i utrzymaniu wysportowanej sylwetki. Dlatego świetnie nadaje się jako suplementacja dla sportowców zarówno w formie potreningowej, jak i dodatku do posiłków na przykład śniadań.

Właściwości białka wegańskiego

Właściwości białka wegańskiego są nieco inne niż białka pochodzenia zwierzęcego. Z jednej strony przyswajalność jego jest nieco niższa, a samo białko ma niższą wartość, z drugiej jednak zawiera błonnik, minerały i witaminy oraz przede wszystkim dłużej się uwalnia w organizmie. Na plus również można wymienić sam skład odżywek białkowych, który nie powoduje podniesienia poziomu złego cholesterolu i nie zatrzymuje tłuszczu w organizmie. Białko wegańskie sprawdza się zarówno w przypadku chęci obniżenia swojej wagi ciała w połączeniu oczywiście z odpowiednią dietą, jak i standardowo w sportach sylwetkowych, kiedy chcemy nabrać masy mięśniowej i wyrzeźbić ciało.

Białko wegańskie – kto powinien je stosować?

Białko wegańskie polecane jest dla wszystkich osób, również tych niezwiązanych ze sportami. Przede wszystkim spowodowane jest to tym, że w diecie wegańskiej białko jest trudno dostarczyć bezpośrednio z posiłków. Dla osób ćwiczących na siłowni może być to standardowa odżywka potreningowa, która dostarczy wysokie ilości białka bezpośrednio po treningu, kiedy mięśnie są w tak zwanym oknie anabolicznym, czyli mają największą przyswajalność białka w okresie zmęczenia.

Białko dla wegan – jakie wybrać?

Białko dla wegan najlepszej jakości i najlepiej przyswajalne pochodzi z soi, grochu oraz pestek dyni. Oczywiście są jeszcze inne rośliny bogate w białko, jednak najlepsze produkty białkowe dla wegan to mieszanki białek kilku roślin. Wybieraj tylko najwyższej jakości produkty zawierające minerały, witaminy i najwyższej jakości białko bez zbędnych substancji chemicznych czy cukru. Dzięki temu będziesz miała pewność, że dbasz o organizm w najlepszy możliwy sposób.

ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Drogi czytelniku powyższy artykuł może być materiałem reklamowym (artykułem sponsorowanym), który został napisany lub zlecony przez reklamodawcę. Należy mieć to na uwadze zapoznając się z treścią.