Przyczyny ciągłego zmęczenia, czego może nam brakować?

0
378

Wiele osób nadal nie ma przekonania do regularnej suplementacji. Jak wiemy o naszym zdrowiu decyduje nie tylko zbilansowana dieta, jak też właściwy tryb życia oraz higiena stresu, przestrzeganie rytmu dobowego praca-odpoczynek-sen. Wszelkie zachwiania tej równowagi i utrata prawidłowego balansu zawsze skutkuje gorszym samopoczuciem.  Po suplementy sięgamy przede wszystkim wtedy, gdy mamy stwierdzony niedobór określonych witamin i minerałów. Nie jest jednak tak łatwo stwierdzić czego nam brakuje. 

Co warto suplementować, jak się dowiedzieć czego nam brakuje?

Często jest tak, że nie mamy czasu dobrze komponować posiłków, a zdrowa żywność nie leży w kręgu naszych zainteresowań. Czujemy się ciągle zmęczeni, ale trudno znaleźć przyczynę? Warto zbadać poziom Magnezu, Cynku, Witaminy B12, Witaminy D w organizmie. Te składniki najszybciej uciekają, kiedy jesteśmy w ciągłym biegu. Niestety większość badań trzeba zrobić z własnej kieszeni, gdyż lekarze POZ nie zawsze chcą, czy też nie zawsze mają uprawnienia by wydać zlecenie na takie badania. Pamiętajmy jednak, że jest to inwestycja w nasze zdrowie i samopoczucie, a badania wystarczy zrobić raz do roku. Warto zrobić te badania razem z pakietem dostępnych bezpłatnie badań w ramach podstawowej opieki zdrowotnej, czyli wraz z Morfologią, TSH, ALAT i ASPAT.

Właściwe proporcje składników odżywczych

Współczesna dieta obfituje w puste kalorie, natomiast zdecydowanie brakuje nam białka, stąd też może wynikać ciągłe uczucie zmęczenia. Dieta oparta na białym pieczywie nie zapewnia prawidłowej podaży składników odżywczych, a niedobór wartościowych białek prowadzi nasze komórki do permanentnego stanu wyczerpania. Organizm, aby mógł funkcjonować potrzebuje białek, tłuszczy, węglowodanów. Lubimy zjeść szybko, słodko, tłusto, a cenne aminokwasy zostają zapomniane. Właściwa proporcja białek w diecie powinny oscylować wokół 20-30%, węglowodanów 50-65%, a tłuszczów 15-25%. Białka wchodzą w skład wielu enzymów, hormonów, a także samodzielnych związków chemicznych pełniących ważne funkcje metaboliczne. Duży wysiłek fizyczny, jak i psychiczny powoduje zwiększenie zapotrzebowania na białko w organizmie. Warto zadbać o najwyższą jakość białka w diecie.

Podsumowując, o naszym zdrowiu i samopoczuciu decyduje nie tylko jakość pożywienia, co zachowanie właściwych proporcji białek, tłuszczy i węglowodanów. Warto się zastanowić, czy żywność, którą dostarczamy do organizmu jest wartościowa, czy zawiera określone witaminy i minerały. Żywność mocno przetworzona, poddana intensywnej obróbce zwykle jest uboga w składniki odżywcze i dostarczy nam tylko pustych kalorii, w perspektywie czasu zubożając nasz organizm.

ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Drogi czytelniku powyższy artykuł może być materiałem reklamowym (artykułem sponsorowanym), który został napisany lub zlecony przez reklamodawcę. Należy mieć to na uwadze zapoznając się z treścią.